martes, 14 de abril de 2020

POLÍTICA LINGÜÍSTICA ACTIVA #SEMPRETEUAACASA, UN CANAL D'ACTIVITATS LÚDIQUES PER A PASQUA#SempreTeuaACasa continua amb les 12 videopropostes en la nostra llengua per a totes les edats, entre les quals es troba compondre un rap, fer titelles, cuinar, idear una obra de teatre en família o ballar danses tradicionals valencianes


La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ofereix un assortiment de propostes lúdiques per a viure la Pasqua en família durant aquest temps de confinament a casa per tal de fer front a la pandèmia de COVID-19.
Per tal de tirar avant la proposta, s'ha reactivat el portal de 'Sempre Teua. La teua llengua' (consultar aquí) amb el canal de videopropostes #SempreTeuaACasa.
"Arriba la Pasqua i és important compartir amb els nostres fills i filles moments lúdics. Ja fa unes setmanes que estem en confinament i hem llançat aquest nou canal ple d'activitats per a totes les edats que esperem que siga profitós per a totes les personetes que fa temps que no poden jugar amb els amics al parc, eixir d'excursió o anar a menjar la mona de Pasqua a la muntanya", ha explicat Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.
Així, amb l'objectiu d'entretindre la societat de manera educativa i lúdica en la nostra llengua, un conjunt de 'youtubers' han preparat vídeos explicant idees d'activitats dinàmiques que es poden practicar a casa amb materials quotidians.
#SempreTeuaACasa arranca amb 10 videopropostes per a dur a terme a casa durant les vacances de Pasqua.
Dotze videopropostes d'oci en valencià
En l'estrena de #SempreTeuaACasa els més menuts de la casa van aprendre a construir titelles amb el marionetista Edu Borja, aprendre a dibuixar i pintar amb l'artista Amparo Saera o jugar amb materials reciclats amb el 'youtuber' Aitor Muñoz.
Per a aquells un poc més majors, en cas que els agrade escriure i el món dels llibres, podran compondre un rap amb Alfons Pérez, escriure poemes amb Santi López o reflexionar sobre les noves formes de lectura que ofereix la tecnologia amb Aina Monferrer.
D'altra banda, els xiquets i xiquetes que tinguen vocació per a l'espectacle i el món de la interpretació trobaran al seu abast els vídeos sobre teatre i música de Nina Baifer o els vídeos sobre dansa tradicional valenciana de Laura Cuber.
Per als amants dels videojocs, Susana Pérez explicarà els valors educatius que hi ha darrere del popular joc 'Minecraft' i els beneficis psicosocials de jugar-hi. Per últim, l'economista Joanra Sanchis introduirà els joves en conceptes d'economia domèstica que els seran molt útils per al seu dia a dia.
Sense oblidar dolços imprescindibles valencians d'aquestes dates. Des del forn Terra de Pa ens mostren el procés d'elaboració d'una mona de Pasqua i ens expliquen els passos a seguir per a fer les nostres mones a casa, des dels ingredients que necessitem fins el moment de traure-les del forn acabades de coure.
El portal de vídeos també compta amb la proposta de Natàlia, una jove aficionada a la cuina, que ens ensenya a preparar la monjàvena, també coneguda com a almoixàvena o monjavina, un dolç tradicional de canella típic de Pasqua a les comarques de La Costera i La Vall d'Albaida. Una recepta senzilla per a gaudir en família durant les vacances.
Tots els vídeos estan disponibles amb l'etiqueta #SempreTeuaACasa en la plataforma Youtube, en què quedaran allotjats per a lliure consulta dins dels canals respectius dels creadors.
Molts dels creadors i creadores que han accedit a participar en #SempreTeuaACasa estan vinculats a la revista digital 'Valentubers' (consultar aquí), creada en 2019 per la periodista Rosella Espinós inicialment com a treball per a la universitat, i que finalment ha esdevingut un punt de trobada per a tots aquells 'youtubers' que fan vídeos en valencià i un altaveu per a organitzar accions com a col·lectiu.