viernes, 6 de marzo de 2020

ANTONIO ARIÑO SIGNA EL TEXT DE PRESENTACIÓ DE RUSSAFA ESCÈNICA 2020
"Desitjos" és el lema al voltant del qual gira la X edició de Russafa Escènica, del 17 de setembre al 4 d´octubre. Antonio Ariño, vicerrector de Cultura i Esport de la Universitat de València ha dedicat unes línies al festival i apadrina, d’aquesta manera, la edició 2020. 

“Això no es diu, això no es fa, això no es toca”. Així, més o menys, comença l'ensinistrament en l'espècie humana, de manera que educació rima, en cert sentit, amb repressió; encara que també ho fa amb civilització i pacificació. El Principi de Plaer se sotmet progressivament al Principi de Realitat Social.

El vertader èxit de l'art de l'educació radica en el fet que allò que ha sigut inculcat pel grup aparega a l'individu com a vocació i culminació satisfactòria dels seus anhels.

Els desitjos, capritxos i fantasies sempre es troben organitzats socialment. Seria convenient fer una taxonomia dels mateixos per a comprendre la seua funció entre els éssers humans. Com canta Bumbury, hi ha desitjos “d'usar i tirar” i Buñuel ens va enlluernar amb els “foscos objectes” que perseguim amb ells. Quevedo, per part seua, es va anticipar a la lògica del capitalisme: “molt es torna poc amb només desitjar encara un poc més”. Entorn d'aquesta “xicoteta” diferència funciona tota la indústria del consum i de la moda: “desitjar una mica més”. 

DESITJOS
Antonio Ariño Villarroya
Universitat de València