martes, 19 de noviembre de 2019

PASSEJART PER ALCOI, ALUMNES DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE BELLES ARTS


Casa de Cultura.

Fins 29 de novembre

 

 


EL QUE ÉS PERFECTE ÉS ENEMIC DE LA OVETAT!
-VOLTAIRE

L’aquarel·la és un art complex, vivaç i ple de llum.

La tècnica de l’aquarel·la es remunta a temps molt remots, i els egipcis ja les feien servir. Durant segles, els pintors han utilitzat com a mitjà pictòric diversos materials aglutinants solubles en aigua units a pigments de terra.

Però el mitjà específic que es coneix actualment amb el nom d’aquarel·la pot dir-se que va sorgir i va tenir el seu floriment en l’Escola Anglesa de la segona meitat del segle XVIII i la primera meitat del XIX. Durant aquest període de temps relativament curt, una sèrie de pintors destacats van començar a dedicar-se a l’aquarel·la. Fins aleshores, s’havia utilitzat molt en topografia i s’usava per a reomplir acuradament mitjançant llavats fins de color, representacions que s’hagueren dibuixat primer laboriosament amb llapis. Aquests pintors van convertir l’aquarel·la en art, van crear una nova tradició pictòrica que demostrava la força i subtilesa d’aquest mitjà i li van atorgar una immediatesa sorprenent.

A pesar de la seua dificultat, alguns consideren l’aquarel·la com un “art menor”. Es tracta d’un error tremend. A vegades, fins i tot s’ha vist marginada per grups que no s’atreveixen amb aquesta. L’aquarel·la és, potser, per la seua dificultat, una tècnica que ben pocs s’atreveixen a atacar i cultivar. L’oli i l’acrílic es poden corregir i fins i tot sobreescriure damunt. Amb l’aquarel·la, en canvi, si t’ix malament, se’n va a la paperera. Molt poques persones saben que l’ortodòxia de l’aquarel·la prohibeix l’ús del blanc i del negre com a colors. Es respecta el color blanc del paper per a crear la màxima llum. Es treballa mitjançant veladures semitransparents de color, que capa a capa van creant profunditat. La senzillesa de la seua factura, espontaneïtat i lluminositat, juntament amb la sensibilitat especial que posseeix, l’han convertida hui en dia en una tècnica molt valorada i, alhora, la humilitat dels seus mitjans ens permet transportar un estudi de pintura allà on anem. Les virtuts de l’aquarel·la són la lluminositat i la frescor. No és una tècnica ideal per a grans detalls, és en els dibuixos ràpids i frescos on demostra les seues grans virtuts i la gran destresa del seu creador.

En concret, l’aquarel·la és un material amb moltes possibilitats creatives, per la qual cosa ací, en aquesta exposició, us mostrem alguns treballs amb textures i colors diferents que mostren, a més, els millors atributs d’aquest mitjà, i que resulta excel·lent per a tots aquells que amen l’art i, en concret, aquesta modalitat de pintura.

José Manuel Merello apunta que: “Qualsevol art implica llibertat, tècnica i coneixement. Sense llibertat no hi ha expressió, sense coneixement no hi ha res a expressar i sense tècnica no hi ha manera d’expressar-lo”.

L’art, a través de la pintura, és una eina excel·lent que tenim per a expressar el que cadascú desitja i, d’alguna forma, porta dins. Ja tan sols el simple fet de triar els colors o el tipus de projecte a realitzar, ja siga un paisatge,
un retrat o mers objectes. Per tot això, pretenem aproximar els alumnes al meravellós món de l’aquarel·la, des d’un punt de vista tant tècnic com emocional. Endinsar-los en la poesia muda, mitjançant una tècnica fascinant!

TAMARA VALLEJO CARPIO
Professora de la secció de Teoria i Pràctica de les Belles Arts.G

En aquesta exposició de pintura a l’aire lliure han participat els alumnes següents de la secció de Teoria i Pràctica de les Belles Arts (secció adults) de l’Escola Municipal de Belles Arts (EMBA) dels cursos 2017/18 i 2018/19:
ALEMANY FUENTES, SUSANA
ARACIL MERLATEAU, ISABEL
BARCELÓ CASTELLÓ, JÚLIA
COLOMINA VALOR, LUISA
DIAZ MONTAVA, M. JOSE
DÍEZ FERNÁNDEZ, JUDITH
FERRER CABRERA, DIANA
JORDÁ CASTELLÓ, IRENE
LLÀCER GISBERT, ÀNGELS
LLORENS NAVARRO, JORDI
LLORENS PALASÍ, ROSI
MARTÍNEZ ESTEVE, ROSA MARÍA
MOURELLE MORALES, AURORA
MOYA PÉREZ, FCO. JOSÉ
PASCUAL VILAPLANA, FABIOLA
PAYÀ PÉREZ PLA, ANA ROSA
PICÓ JOAN, STELLA
RODRÍGUEZ PÉREZ, MARÍA
SEMPERE MOLINA, GEMA
SERRANO MARTÍNEZ, CARMEN
VALOR TORREGROSA, MARIBEL

Direcció de l’Escola: Montse Ripoll Pascual. Professorat de la secció. Tamara Vallejo Carpio; Lorena Macías Reig