VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

lunes, 25 de noviembre de 2019

AMORÓS ARTISTA RESIDENT A L’IES ANDREU SEMPERE D’ALCOI

 

Per: JOAN JOSEP SOLER NAVARRO. Historiador de l'Art. Postgrau en Educació Artística i Museus. Postgrau en organització d'exposicions, màrqueting i comunicació. Tècnic Superior Universitari en Perícia Judicial. Membre de AVCA. Associació Valenciana de Crítics d'Art. Membre del ICOM-UNESCO. Consell Internacional de Museus.

Rafael Amorós, l’Artista en Residència 2019-20, es trobava de nou esta setmana passada amb l’alumnat de Volum de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi. Fa unes setmanes, els alumnes van visitar a l’artista al seu estudi d’Albaida.

En esta ocasió, han estat treballant pel que fa al material emprat i també al plantejament. Han treballat amb metal d’una forma intuitiva. Sense esbossos previs. Buscant formes que comuniquen d’una manera abstracta, allunyant-nos de plantejaments figuratius.

RAFA AMORÓS ens diu: ”Les meues peces són el text que voldria escriure, la música que m’agradaria composar i la dança que desitjaria ballar”.

CONCEPTE/IDEA - SENTIMENT/EMOCIÓ - ESTÈTICA/FORMA
Amb açò què vull dir. Que la meua obra naix d’una idea, creix amb la improvització, per arribar a ser suggeridora i en la mesura del possible, elegant. Que les meues mans sorprenguen la meua ment”.

De sempre, malgrat no haver-se dedicat a la docència, Rafa Amorós ha col·laborat amb diversos centres educatius realitzant tallers tant per alumnes com per a mestres i professors, així com obrint les portes del seu taller per realitzar activitats artístiques a joves i mestres encuriosits.
(Col·laboració amb el col·lectiu de mestres Xucurruc; amb la Berklee School Music of València, Multimedia Installation Ensemble, projectes Contrapunt i Miratge; amb el centre d’Alzheimer Afmava, Abraçades)

BiodiversitArt.
Biodiversitat: vida diversa. Art: procés o producte deliberat de l’organització dels elements en una forma que apel·la els sentits i les emocions.

Amb l’artista en residència a l’Andreu Sempere, és pretén: donar visibilitat a la situació actual referent a la biodiversitat del nostre espai mediambiental i cultural, no negant per a res el que ens ve de fora. Però sí que cal posar de manifest els canvis provocats al nostre entorn per espècies naturals invasores i costums culturals importats d’arreu, suplantant les nostres espècies autòctones i la nostra cultura. 

El mitjà artístic és idoni per convidar a la reflexió, engrescant a les, i als alumnes en el desenvolupament de propostes artístiques per posar en valor el nostre entorn i la cultura pròpia mitjançant la llibertat creativa, la diversitat, la diferència, el compromís, el respecte i, per què no, també amb la transgressió amb la cultura establerta, per no dir imposada, i les tradicions anquilosades i immòbils.

La idea és desenvolupar un projecte que anirà explorant i posant en pràctica recursos conceptuals i tècnics, sempre amb una mirada atenta i crítica per tal que l’alumnat puga trobar significats per poder expressar el seu punt de vista, les seues idees i les seues emocions.
Dintre de la proposta abans esmentada, també volen motivar i responsabilitzar a l’alumnat amb allò que fa, donant-li l’oportunitat de mostrar els seus treballs amb el muntatge d’una exposició a la sala d’exposicions de la UNESCO que restarà oberta al públic en general, allà pel maig de 2020.
Tècniques i referents on partir.
“Natures”. Treballar mitjançant la línia, la representació  esquematitzada d’elements del medi natural. (Arbres, animals, fruits, elements geològics,). Bé siga amb recursos gràfics com escultòrics.

“Perfils”. Donar forma a una xapa d’alumini del perfil de la cara d’una companya o company per a després pintar una de les parts de la xapa amb el color o colors que li transmet la persona representada. Amb el conjunt dels treballs crear una instal·lació on posar de manifest la diversitat racial, religiosa, cultural, que hi ha al món.
“Fulls”. Fulls en blanc per projectar imatges, expressar desitjos, mostrar el que no ens agrada o el que ens agrada del nostre entorn social i mediambiental.

“Unit”. La paraula en valencià significa ajuntat a un altre, i en anglès vol dir únic. La suma dels dos significats és el que pretenen representar estos treballs. L’assemblatge de diversos elements per a crear-ne un únic. Jugar amb el volum i l’apropiació de l’espai és força important.

“Manoll”. Metàfora del que “La unió fa la força”. Sumant xicotetes coses podem crear quelcom gran.

“Monotips”. Tècnica gràfica d’estampació directa, d’una única estampa, on l’inesperat en el resultat ens pot enriquir el treball.
“Gofrat”. Tècnica d’estampació a partir d’una planxa gràfica sense tinta. El resultat ens el dona l’ombra del volum de la grafia o de la massa marcada al paper.

“Environaments, o caixes translúcides”. Més que mostrar, insinuar.
IES ANDREU SEMPRE, referent amb projectes com el d’Artista resident.

El Batxillerat d'Art de l'IES Andreu Sempere és referent a les comarques del Comtat i l’Alcoià gràcies a projectes com el d'Artista Resident, que permet als estudiants apropar-se a la realitat de la professió que estan aprenent.

L'artista i il·lustradora Alissia va estar el curs 2018-2019 com a resident en l'IES Andreu Sempere d'Alcoi. El curs anterior, va iniciar la seua residencia amb l’alumnat, l’escriptor Jordi Peidró. Estes residències, tenen com a objectiu apropar els alumnes i també els professors quina és la part professional de tots els coneixements artístics que adquireixen.

Al curs escolar 2018-2019 va ser com deiem, Maria Penalva, coneguda artísticament com Alissia, la que va apropar el seu projecte DESPLÁSTIFICA-T, inclòs dins la UNESCO mediambiental. Segons explicava la mateixa Alissia, el projecte tenia dos objectius: per una banda conscienciar sobre la necessitat del reciclatge i per l'altra aconseguir una reducció real en el consum de plàstic; tot centrat en un entorn marí.