VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

martes, 15 de octubre de 2019

A.N.C.A. UNA EXPERIENCIA DE CREACIÓN COL-LECTIVA 1989/1994 SALA D’EXPOSICIONS DEL RECTORAT DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA


Inauguració:

Dimecres 16 d’octubre de 2019, de 18.30 a 21.00h.

A la sala d’exposicions del Rectorat de la Universitat Politècnica de València (UPV)

Artistes valencians rememoren l'esperit dadà que els va convertir en punta de llança en l'àmbit estatal de l'art realitzat fora dels circuits habituals
Una exposició i un llibre recullen el llegat d'estos creadors. 

El col·lectiu de llavors A.N.C.A. (Associació Nous Comportaments Artístics) el representen ara artistes com els ja esmentats Bertomeu Ferrando, Lucía Peiró i el mateix Manel Costa, als quals cal afegir Vicente Gascón, Santiago Pol, Francesc González, Inma Gregori, Ernesto Renuncio, Juan Julián Giménez, Nuria Lloret, Fuencisla Francés, Fernando Costa o Carmen Cebrián. A l'exposició, hi ha poemes visuals, experimentals, objectes, pintures i instal·lacions. «Tot això per transmetre missatges i sensacions artístiques per mitjà de codis inusuals. Volíem que tots els sentits pogueren ser perceptors del nostre missatge: tant la vista com l'oïda, l'olfacte o el tacte». Sense que falte, per descomptat, l'humor i la sorpresa.


 

Activitats paral·leles
A.N.C.A. UNA EXPERIÈNCIA DE CREACIÓ COL-LECTIVA 1989/1994

Ací estem de bell nou, disposats a concloure el nostre trànsit de cinc anys, al soterrament d'una mort anunciada que el temps, sempre insubornable, s'ha ocupat d'ajornar "in saecula saeculorum" quasi durant vint i cinc anys.

No hi ha mort digna sense un funeral d'altura -com va escriure el poeta-, i aquesta és la raó per la qual volem compartir-lo amb tu, convidar-te a celebrar la nostra assumpció al paradís de la pau eterna, la llar on resten varades les naus dels que en vida es varen creure "artistes".

Descanse en pau, en pau, en peu, en piu, en pou i en puu

Celebració actes IN MEMORIAM

Dimecres 16 d’octubre de 2019, de 18.30 a 21.00h.
A la sala d’exposicions del Rectorat de la Universitat Politècnica de València (UPV)

Inauguració de l’exposició, a càrrec de José Luis Cueto, vicerector de la Universitat Politècnica de València; Juan Viña, president de la Fundació Cañada Blanch i Bertomeu Ferrando, cofundador d’ANCA.

16 d’octubre, dimecres, a les 19,30 h. Accions:
  Acció 1: Visita al Museu. Autor: Manel Costa. Duració 10’
  Acció 2: Pro-apuesta musical. Autor: Andrés Llopis. Duració 3’
 Acció 3: Pan y periódico. Autor: Rafael Santibáñez. Duració 7’
 Acció 4: Identitat. Autoras: Lucía Peiró e Inma Gregori. Duració 8’
 Acció 5: Pensa-ment. Autor: Jose Tarragó. Duració 10’
  Acció 6: Inventario y Acert-hijo. Autor: Andrés Llopis. Duració 7’
  Acció 7: Días Felices. Autora: María Ordóñez. Duració 15’
  Acció 8: Acoso. Autores: Nuria Lloret (guió); Jorge Sastre (música); Stefano Scarani  (audiovisual). Duració 7’
  Acció 9: Escultura sonora. Autor: Rafael Santibáñez. Duració 7’
  Acció 10: 10 segundos de concierto. Autor: Bartolomé Ferrando. Duració 4’

Dilluns 21 d'octubre, 19.00h. Saló d’actes de la Facultat de BB.AA.
- Taula redona: La creació col·lectiva,
Hi intervenen:
 
-Romà de la Calle, catedràtic d’Estètica de la Universitat de València.
- Gema Hoyas, professora titular del Departament d’Escultura de la Universitat  Politècnica de València.
- Martina Botella, professora del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València.
- Bertomeu Ferrando, professor titular del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València.
- Modera: Lucía Peiró, artista, llicenciada en Belles Arts i membre d´ANCA

·21 d'octubre, després de la taula redona, dues accions col·lectives en les que intervindran els estudiants de l’assignatura de perfomance, curs 2019/2020:
Xiz Franco, Elena Orellana, Alba García, Magdalena Lorca, Marina Incertis, Blanca Matías, Rosa Marín, Mar Lucía Mata, Claudia Dyboski, Jon Carrilero, Silvana Giraldo, Isabel Zuriaga, Joar Remolar, Inés Díaz, Claudia García, María Alcázar, Josefa Moreno, Marina Abreu, Irene Hernández, Dámaris Sempere, Ramona Valero, Rosa Marín, Jesús Domínguez, Silvia Medina, Ana De Toro, Beatriz Pérez, Carmen Arilla.

 


Bartolomé Ferrando ens introdueix al llibre – catàleg publicat.

L'any 1989 vaig començar a impartir classes de performance en la Facultat de Belles arts de València. Al llarg del curs 1989/90 es va formar el primer grup de performance i poesia d'acció, al qual denominem “Tusilago i una mica de blanc”.

Desaparegut aquest, va sorgir poc després, un nou grup: “Menjador d'idees”, que comptava amb alguns components de l'anterior i alguns estudiants nous. El grup, inicialment reduït, va anar a poc a poc engrandint-se amb artistes i poetes de diversa procedència, aliens a la universitat, arribant a aconseguir una xifra notable de membres integrants en aquest.

Els components d'aquest últim grup, van donar pas a la creació de la “Associació Nous Comportaments Artístics, A.N.C.A., que va obrir un local alternatiu de treball i d'exposicions en el barri de Torrefiel de València, al febrer de 1990, basant-nos en els coneixements que teníem dels espais alternatius de la ciutat de Québec, centrats en la teorització i realització de pràctiques d'art intermèdia, concretament en l'àrea de la performance, el happening, l'esdeveniment, la maniobra i la instal·lació, que era el que més cohesionava al grup inicialment format.

Al llarg dels tres anys d'activitats ininterrompudes, es van dur a terme múltiples manifestacions interdisciplinàries: performances i instal·lacions com comentava, però també exposicions objectuals, música ruidista, poesia fonètica i publicacions de poesia visual. Es va col·laborar a més en algunes publicacions, com en la revista Marina d’art; es van fer propostes de Mail Art, i es van impartir tallers i conferències.

Algunes d'aquestes exposicions, performances i conferències, es van dur a terme en diverses ciutats de l'Estat. I d'altra banda, també van participar components de A.N.C.A. en els Festivals Internacionals de Performance i Poesia d'Acció, que vaig coordinar amb Françesc González tant al Castell de Peníscola com en l'IVAM, Centre del Carme, donats suport per la Conselleria de Cultura i Ciència de la Generalitat Valenciana, el Diari Mediterrani de Castelló i la Universitat de València.

La Associació Nous Compartaments Artístics, A.N.C.A. es va iniciar amb la finalitat de fer possible el desenvolupament d'algunes maneres d'expressió artística escassament contemplats i donats suport per les entitats culturals públiques i privades del nostre país, els quals, no obstant això, sota el nostre punt de vista, eren indispensables i formaven part de la pràctica artística actual.

Com a associació cultural no lucrativa, A.N.C.A. va integrar, amb caràcter obert, a un grup de persones que volien dur a terme una pràctica artística interdisciplinària, anaren o no iniciats en ella. La seua finalitat artística es va mantindre al marge de plantejaments especulatius i d'enriquiment personal, amb la idea de propiciar un tipus d'art que, sense fer concessions al fàcil, tòpic o caduc i dins d'una línia més actual, poguera ser percebut i benvolgut per un entorn social més ampli que el que habitualment embolica a una sala d'exposicions, a un concert o a un espectacle teatral; i va tractar de dirigir la creació artística cap a un públic qualitativament diferent de l'habitual consumidor de productes culturals.

Per això A.N.C.A. es va convertir en aquells dies en el primer focus cultural i artístic valencià, on, com indiquem abans, es van desenvolupar i van difondre aquelles noves maneres de fer en art, que no trobaven cabuda en els circuits artístics habituals.

L'activitat del grup va durar fins a 1994. El col·lectiu es va dissoldre, però la majoria dels seus participants van mantindre contacte entre ells, i van anar desenvolupant la seua activitat artística, de manera individual o en grup.

 


Relació d’artistes membres i col·laboradors d’ A.N.C.A.

Bertomeu Ferrando, Presidente; Santiago Polo, Vicepresidente; Inma Gregori, Secretaria; Vicente Gascón, Tesorero; Manel Costa, Vocal “a” Francesc González, Vocal “e” Rafael Santibañez, Vocal “i” Francisco Gomar, Vocal “o” Carmen Cebrián, Vocal “u” Juan Carlos Sánchez“Cholbi”, Vocal “@” José Tarragó; Carmen González, Adolfo Muñoz, Nelo Vilar, Pamela Blay, María Ordóñez, Silvia Sempere, Josep Pérez, Lucía Peiró, Josep Santamaría “Llapis”, Marisa Rubert, Juan Francisco La Roda, Salvador Conca, Fuencisla Francés, José González, Pascual Pérez, Rosa Peralta, Juan Emilio Pérez, Cristina Llombart, Vicente Martínez, Anna Moner, Sebastià Carratalà, Ramón Cortés, Antoni Carbonell, Nuria Lloret, Isabel Bermell, Raül Gàlvez, Salvador Oltra, Andrés Llopis, Santi Barber, Rosa García Moreno, Fernando Costa, Ernesto Renuncio, Oscar Mora, Visi Planells.