VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

lunes, 9 de septiembre de 2019

ANTONI MIRÓ A L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS


 

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit en moments diferents exposicions d’Antoni Miró, l’artista alcoià que treballa molt i bé, i que tria per a les seves sèries temes de contingut identitari, nacional i social.

El Mas Sopalmo d’Alcoi és on pensa, treballa i crea, però Miró té els Països Catalans al cap i a la seva obra, i per això l’IEC l’acull convençut que l’obra d’Antoni Miró va més enllà de la creació artística: ens interpel·la com a societat davant la injustícia, l’imperialisme, la pobresa o l’opressió.

Enguany, l’Institut exposa al claustre de la Casa de Convalescència les vinti-cinc litografies que constitueixen la sèrie «Tribunal de les Aigües», inaugurada l’any 2018 a les drassanes del Grau de València i que també va poder ser contemplada a Vall Roc, a Prada de Conflent, en ocasió de la 50a Universitat Catalana d’Estiu.

Una vegada més, Miró ens confronta com a societat amb la història i el caràcter genuí del que som. El Tribunal de les Aigües és el vestigi impertèrrit de com el nostre poble s’ha servit dels recursos escassíssims que ens ha donat la naturalesa per a tirar endavant en l’adversitat.

La plana immensa de l’Horta valenciana ha estat transformada en un jardí gràcies a un sistema d’assuts i séquies que permeten al Túria arribar fins al darrer camp que, assedegat, en reclami l’aigua. I els llauradors que es constitueixen ells mateixos en tribunal cada dijous, a les dotze del migdia, al portal dels Apòstols de la catedral de València, i imparteixen justícia oralment, directament, immediatament, sense possibles apel·lacions a instàncies superiors, en relació amb els abusos dels uns sobre els altres.

Un Tribunal de les Aigües documentat d’ençà de la baixa edat mitjana i que segurament té un origen més antic. És un tribunal que ha perviscut expressant-se sempre en la llengua que ens configura i ens distingeix. Retem aquest homenatge a l’artista que, pertinaç, ens acompanya per servar-nos la identitat i denunciar les injustícies.

JOAN DOMÈNEC ROS
President de l’Institut d’Estudis Catalans
NOTICIAS RELACIONADAS:

"ANTONI MIRÓ, PINTURA MUSICADA". 2018

LAURA PASTOR Y MARC BRELL NOS OFRECEN LA MIRADA EDUCATIVA EN LA RETROSPECTIVA DE ANTONI MIRÓ

 

LAURA PASTOR i MARC BRELL EN L'EXPOSICIÓ d'ANTONI MIRÓEn Youtube.


ANTONI MIRÓ DESNUDA A LA SOCIEDAD VALENCIANA