VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

miércoles, 24 de abril de 2019

#LAMEMÒRIA · INSTAL.LACIONS ARTISTIQUES DE L'ALUMNAT DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA AL MUSEU D'HISTÒRIA DE VALÈNCIA


Camí Vell de Xirivella, 1 · Valencia

Fins 19 de maig

#LaMemòria es “una proposta expositiva fruit de la col·laboració entre el Museu d’Història de València amb la Universitat de València. Es tracta d’ una exposició que es presenta durant els mesos d’abril i maig de 2019 a partir dels treballs que l’alumnat prepara durant els primers mesos de l’any a l’assignatura “Propostes Didàctiques en Educació Artística”, dins de la menció d’Art i Humanitats del grau universitari de Mestre Especialista en Educació Primària” segons ens manifesta el Comissari educatiu, Ricard Huerta, qui ens afegís, “Tenint en compte els bons resultats de les experiències anteriors, en aquesta ocasió es tracta d’unir esforços amb el Museu d’Història de València, tot elaborant una exposició que partiria de la temàtica de «Memòria de la Diversitat»”.

Les artistes implicades en aquest cas són: Maribel Doménech (Catedràtica d’Escultura Facultat BBAA València, UPV) Ana Navarrete (Professora Facultat BBAA Cuenca, Univ. Castilla-La Mancha) Natividad Navalon (Catedràtica d’Escultura Facultat BBAA València, UPV) Sara Vilar (Professora Facultat BBAA València, UPV)

Cada artista ha presentat una conferència sobre instal·lacions i sobre la seua pròpia obra a l’alumnat de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

L’alumnat de Magisteri, futurs mestres, mestres en formació, elaboren un discurs artístic vinculat a la temàtica de la Memòria i la Diversitat, realitzant instal·lacions que posteriorment s’han ubicat en els espais del Museu d’Història de València.

“La memoria, a la que atañe la historia, que a su vez la alimenta, a punta a salvar el pasado sólo para servir al presente y al futuro. Se debe actuar de modo  que la memoria colectiva sirva a la liberación, y no a la servidumbre de los hombres”
(…) “Compete a los profesionales científicos de la memoria, a los antropólogos, a los historiadores, a los periodistas, a los sociólogos, hacer de la lucha por la democratización de la memoria social uno de los imperativos prioritarios de su objetividad científica”

Jacques Le Goff, El orden de la memoria. El tiempo como imaginario, Barcelona: Paidós, 1991, p. 183. 


#LaMemòria. Títols de les instal·lacions artístiques del projecte “La Memòria”. Nom del grup i títol de la instal·lació.

Alexa Meade   In Memoriam Crucis. Almudena Lobera   Metamorfosi Trans. Ame Soler La memòria de la vida. Ana Navarrete   La memòria del dolor divers. Anna Ruiz Sospedra  Le memòria del plàstic. Barbara Kruger   La memòria és mòbil. Carmen Calvo  Víctimes de la història. Cindy Sherman  Pròxima parada Jesús. Jenny Holzer  L’herència. Jenny Saville   L’armari dels fils. Laura Bonet   La memòria als teus ulls. Mar C. Llop  Memòria de l’any 1940. Maribel Doménech “Recuérdalo tú y recuérdalo a otros”. Marlene Dumas  Memòria Trans. Natividad Navalón Passos sense petjades. Nora Ancarola  Memòria de les dones assassinades. Orlan  Per memòria. Paula Bonet  La memòria dels colors. Sara Vilar   La memòria de l’oblit de les dones migrants. Uve Mañes   Memorització?. Yoko Ono   L’arbre de la memòria.

Antecedents de l’exposició: #LaMemòria:
Des de fa uns anys, l’assignatura “Propostes didàctiques en Educació Artística”, impartida pel professor Ricard Huerta, planteja temàtiques innovadores i arriscades, vinculant l’art i l’educació als aspectes de més actualitat. En 2016 es va generar l’activitat titulada “La por”, en la qual l’alumnat va interpretar aquesta temàtica a partir de l’obra de l’artista Carmen Calvo, Premi Nacional de Belles Arts. La pròpia Carmen Calvo va poder visitar l’exposició de les instal·lacions i va comentar les seues impressions a l’alumnat


L’any 2017 el tema proposat va ser “El cos”, i va comptar amb la col·laboració de l’artista Anna Ruiz Sospedra, autora de falles innovadores com la Falla Infantil de l’Ajuntament de València 2017 o la Falla Lepanto 2017


En 2018 vam col·laborar amb el Museu de Ciències Naturals de València per tal de portar endavant el projecte #ViureLaMort sobre el tema “La mort”. Com que les classes de l’assignatura comencen al mes de gener, la inauguració va ser el dimecres 18 d’abril de 2018. Durant tres mesos (d’abril a maig) es va poder vore al museu l’exposició titulada “Viure la mort. Instal·lacions artístiques. Alumnat de Magisteri. Universitat de València”. #ViurelaMort és una exposició de 18 instal·lacions artístiques dels grups d’alumnes que han realitzat els seus treballs i que han mostrat al públic assistent al museu. Al mateix temps s’animava als usuaris participants a enviar les seues opinions i fotografies a través de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram) plantejant aspectes com:

Per què parlem tan poc de la mort?
És important tractar el tema de la mort en educació?
S’hauria de parlar sobre la mort en Educació Primària?
Com ha representat l’art el tema de la mort?
Com han representat la mort els estudiants de Magisteri?

Tots els grups tenen nom de dona artista, ja que fomentem el coneixement de la creació feta per dones. Els noms dels diferents grups , acompanyats del títol de les diferents temàtiques i instal·lacions realitzades són: Grup Paula Bonet (Re-nàixer), Grup Sophie Calle (Imaginari de la mort), Grup Maribel Doménech (Tot el que naix s’apaga), Grup Judith Godwin (El llegat), Grup Frida Kahlo (Som flor i llavor), Grup Bárbara Kruger (L’última mirada), Grup Ana Navarrete (Engabiats), Grup Georgia O’Keeffe (Assassins del medi ambient), Grup Cindy Sherman (Menjar-se la mort), Grup Anna Ruiz Sospedra (La mort no discrimina), Grup Marina Abramovic (El cicle de la vida),       Grup Louise Bourgeois (La mort de l’autosuficiència), Grup Lita Cabellut (L’arbre de la mort), Grup Carmen Calvo (Morta en vida), Grup Coco Chanel (Els colors de la mort), Grup Olga Olivera-Tabeni (Has vist la llum?), Grup Yoko Ono (La mort de l’amor), Grup Cinta Tort Cartró (Vanitas).


#LAMEMÒRIA · INSTAL.LACIONS ARTISTIQUES DE L'ALUMNAT DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA AL MUSEU D'HISTÒRIA DE VALÈNCIA.

Camí Vell de Xirivella, 1 · Valencia

Fins 19 de maig

Dimarts a dissabte: 10:00 – 19:00 h.

Diumenges i festius: 10:00 – 14:00 h.

Comissari: Ricard Huerta.
Catedràtic d’Educació Artística Universitat de València i president d’ AVALEM Associació Valenciana d’Educadors de Museus. Doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Director del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València. Director del Diploma de postgrau en Educació Artística i Gestió de Museus. Director de l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.