VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

jueves, 21 de febrero de 2019

ENTREVISTA de AVVAC amb GLORIA TELLO


Gloria Tello, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de València, es mostra oberta a la participació i col·laboracions en el disseny de polítiques per al sector de les arts visuals a la ciutat, davant representants de AVVAC.


Després d'alguns desacords ja passats i en un ambient d'enteniment, dimarts passat, 19 de febrer, va tindre lloc una reunió en la Regidoria de l'Ajuntament de València, entre el seu titular, Gloria Tello i, Rafael Tormo i Emilio Gallego, Coordinador i Coordinador Adjunt respectivament d'Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC).

En aquesta reunió, es va analitzar les condicions de precarietat per la qual travessa el col·lectiu, qüestió que es va veure agreujada per a les/els artistes visuals a la ciutat, des que en 2017 es perdera la funció, com a centre de producció de Las Naves. Gloria Tello va manifestar la seua comprensió de l'assumpte, així com la seua intenció de reprendre iniciatives des de l'ajuntament, basant-se en la col·laboració amb els agents socials i entitats professionals del sector de les arts visuals, com a eix de les seues actuacions i pilar bàsic per al coneixement de la seua realitat. D'aqueixa manera, AVVAC passaria, al costat de les associacions professionals, a tindre participació en un paper actiu, en el futur disseny de les polítiques destinades al sector des d'aqueixa Regidoria.

Igualment, els representants d'aquesta associació, van fer lliurament d'una carta, que forma part d'una campanya dirigida a tots els grups i responsables polítics de la Comunitat Valenciana, on s'explicita la comesa de l'associació, la seua posició des d'una òptica professional i es detalla en línies generals la situació actual del col·lectiu. En la mateixa missiva, es posa l'accent, a més de la labor reivindicativa de AVVAC, en la necessitat de col·laboració amb institucions, entitats i grups polítics, entenent com un les seues comeses, el fer una la labor constructiva d'assessorament pedagògic sobre les necessitats del sector.
Al marge de l'àmbit propi de l'Ajuntament, de pas des de AVVAC es va veure com una oportunitat perduda la inactivitat de la Mesa sectorial, dependent de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, no obstant això es va passar revista a una sèrie d'avanços que s'han produït en les polítiques culturals, com la inclusió d'artistes en alguns àmbits de decisió, jurats de concursos, etc. i encara que àdhuc de manera insuficient, l'inici d'una certa obertura cap a noves maneres de fer més democràtics i ajustats a les necessitats actuals, no exempts de conflictes, com recentment apreciem amb el tema de l'elecció de director del MuVIM.

Durant la reunió, es va constatar com una de les tasques importants, pendents d'abordar, la necessitat que totes les entitats públiques o privades que sol·liciten ajudes o subvencions a l'Administració Pública, tinguen com un dels requisits indispensables, el compliment del Manual de Bones Pràctiques del sector, del qual se li va fer lliurament d'un exemplar imprés a lloa Regidora https://unionac.es/wp-content/uploads/2018/12/manual_buenas_practicas-baja.pdf

Davant aquest plantejament, Gloria Tello va argumentar, que des de la seua Regidoria ja s'inclou aquesta qüestió com a requisit en qualsevol licitació. També va assenyalar l'edil, el poc marge que ha tingut en aquesta primera legislatura, donada l'enorme problemàtica que havia heretat dels responsables anteriors, així com la dificultat per a abordar la multitud de tasques d'aqueixa regidoria, amb poc personal i pressupost, per a abastar grans àrees, museus, sales, patrimoni i molts altres aspectes, a vegades poc visibles. De nou ens trobem com la cultura és relegada a un segon pla, en el context de les polítiques en general i de molts ajuntaments en particular.

Finalment, la representació de Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, va comentar amb la titular de cultura de l'Ajuntament, la importància cabdal que des del col·lectiu es concedeix a l'aprovació de l'Estatut de l'Artista, com a mitjà d'avançar en la urgent millora que requereixen les condicions de les/els artistes. Què després d'un primer impuls en aquest sentit, amb l'aprovació per unanimitat de tots els grups polítics presents en el Congrés dels Diputats, de 75 recomanacions de mesures i reformes

(http://www.congreso.es/backoffice_doc/prensa/notas_prensa/61825_1536230939806.pdf), ara corre el risc de paralitzar-se, a causa de la convocatòria dels pròxims comicis.

Davant aquesta tessitura, l'associació, com a integrant de la Unió d'Artistes Contemporanis d'Espanya (UNIÓN_AC), va informar la Regidora, que AVVAC està treballant que es reculla en l'esborrany de l'Estatut, tota la complexa problemàtica del sector de les arts visuals, perquè puga ser abordada des del Govern. A aquest efecte, recentment ha tingut lloc una entrevista de la Presidenta de la UNIÓN_AC, Consuelo Vallina amb el Ministre de Cultura, José Guirao, al qual s'han dirigit novament amb posterioritat, després de l'avançament electoral, per a sol·licitar-li que abans de finalitzar amb les seues competències en el Ministeri, tracte de fixar alguns dels avanços ja consensuats, per mitjà de l'aprovació urgent de les lleis necessàries.

Finalment, segons manifesta el seu Coordinador General, Rafael Tormo, “des de *AVVAC valorem positivament aquest primer contacte, considerant que podria ser un bon principi per a normalitzar la participació de les entitats professionals en l'elaboració de les polítiques que ens afecten, i amb això, en la millora de les condicions de les i els artistes visuals i del tractament de l'art en general a la ciutat”