VIDEOS de Sinergias4G Contacta: info@sinergias4g.com Edita: Sinergias4G Artes Visuales QUIENES SOMOS.

Puedes buscar todas las entradas publicadas en Sinergias4G Artes Visuales por Artista, Autor, Museo, Galería, Asociación, etc.

Buscar por palabra en Sinergias4G

lunes, 18 de febrero de 2019

AVVAC ORGANITZA TALLERS SOBRE LEGALITAT I FISCALITAT PER A ARTISTES

L'ASSOCIACIÓ QUE AGRUPA A LES/ELS ARTISTES VISUALS DE VALÈNCIA, ALACANT I CASTELLÓ, EMPRÈN UNA CICLE DE TALLERS SOBRE LEGALITAT I FISCALITAT PER A ARTISTES, EN DIFERENTS MUNICIPIS DE LA COMUNITAT.

Baix el títol de “Fiscalitat, contractació i models pràctics”, el pròxim 21 de febrer, de 17 a 21 hores, tindrà lloc en el Centre del Carme Cultura Contemporània (Carrer Museu, 2. 46003 València), un primer taller teòric pràctic per a artistes visuals, enfocat a dotar de coneixements legals necessaris i d'eines bàsiques, per a poder desenvolupar-se bé com a professionals.

Des d´AVVAC s'ha dissenyat aquest taller, en una única jornada dividida en diversos blocs, comptant amb especialistes legals en el camp de les arts visuals, col·laboradors habituals de l'associació i amb àmplia experiència. Alexandre Devís (advocat) i Jorge Seguí (assessor fiscal), posaran a l'abast de les/els artistes de la Comunitat Valenciana, coneixements pràctics sobre temes com el funcionament del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), els drets de propietat intel·lectual, qüestions sobre facturació, contractació, etc.

En el context d'aquest taller, es presentarà en l'últim bloc, el mateix dia 21 de febrer a les 20 hores, el Llibre blanc de contractes per a artistes visuals, editat recentment per la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC), presentació que serà a càrrec de Tomás Pariente, artista gràfic i membre de l'equip de redacció d'aquest. Considerat de gran interès per als professionals del sector, aquest document recopila entre altres qüestions, més d'una vintena de models diferents de contractes, que tracten de recollir la complexitat i varietat de les activitats que es desenvolupen en aquest sector, facilitant així una relació laboral equitativa, que no lesioni els drets de les/els artistes. Editat a més sota llicència Creative Commons, pot descarregar-se i consultar-se lliurement en la pàgina web de la PAAC (http://www.paac.cat/p/1/108/0/publicacions).

Recordem que estudis recents de la UNESCO i altres publicats al nostre país, indiquen que l'ocupació i la condició social de les/els artistes continuen sent molt precaris, amb escàs accés a la seguretat social, les pensions i altres prestacions socials, a més de reflectir uns ingressos què, en un altíssim percentatge, no aconsegueixen el Salari Mínim Interprofessional en el seu còmput anual.


 


Artistes Visuals de València Alacant i Castellò (AVVAC -http://www.avvac.net-) pertany, al costat de la resta d'associacions d'artistes visuals de l'estat, a la Unió d'Artistes Contemporanis d'Espanya (UNIÓN_AC -https://unionac.es)
, que al seu torn és representant a Espanya de la International Association of Art (IAA -http://www.aiapiaa.org).

AVVAC, treballa promovent la professionalització de la condició d'artista, les bones pràctiques, la defensa de les seves condicions de treball, econòmiques i socials, com a part essencial per al desenvolupament de les llibertats i la cultura, tal com es recull en la Constitució Espanyola, entenent com a imprescindible agrupar i formar a les/els artistes en la defensa dels seus interessos, i per a un millor desenvolupament de l'art contemporani a la Comunitat Valenciana. Per a combatre la injusta precarietat que pateixen les/els artistes visuals, AVVAC, al costat de la UNIÓN_AC, treballa intensament en avançar cap a la creació d'un Estatut de l'Artista, que recull els drets dels mateixos i els regule d'una manera més equitativa.

Aquesta reivindicació històrica ha rebut recentment un impuls, quan el passat 28 de desembre, el Consell de Ministres va aprovar un Reial decret llei de mesures d'urgència sobre la creació artística, (http://www.congreso.es/backoffice_doc/prensa/notas_prensa/ 61825_1536230939806.pdf) amb les quals es pretén garantir un adequat acompliment de l'activitat artística, atenent a les seues peculiars característiques, que la fan mereixedora d'un règim fiscal, laboral i de la Seguretat Social específic. Es posa de manifest d'aquesta manera, la urgent necessitat d'àmplies reformes destinades a superar la profunda crisi en la qual sobreviuen els seus professionals, on les mesures fins ara aprovades pel Govern, no serien mes que un petit avanç per al sector, que sens dubte des d´AVVAC valorem positivament, sobretot per haver estat aprovades per unanimitat de grups polítics que componen el Congrés dels Diputats.

Lamentem, d'altra banda, que a causa de l'avançament electoral recentment anunciat, les 75 mesures recomanades per a la seua reforma fetes pel Congrés, queden en suspens, qüestió que desitgem no siga mes que un retard circumstancial  i momentani i que es puga reprendre el treball en aquesta direcció, després dels comicis.

Es comprèn fàcilment i més amb aquest panorama, la importància de dotar de formació legal relacionada amb l'activitat de les arts plàstiques als professionals del sector, de manera que puguen desenvolupar-se legalment de la millor forma possible. Així, des de Artistes Visals de València Alacant i Castelló (AVVAC), s'ha començat amb aquest taller a València, un cicle que en dates pròximes es repetirà en altres ciutats de la Comunitat, entre elles Alacant i Castelló.

16 de febrer de 2019
Grup de Coordinació de AVVAC
Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló